Ta hand om din mage

hälsan börjar i tarmen

Hippokrates, läkekonstens fader,

sa en gång för 2500 år sedan att alla sjukdomar börjar i tarmen. Det ligger nog mer sanning i det än vi riktigt förstår. Man gör nya upptäckter hela tiden om hur magen och tarmen påverkar hela kroppen, inte minst hjärnan. Serotonin till exempel bildas i tarmen. Då förstår man att tarmen även har betydelse för vår psykiska hälsa.

Hippokrates sa också: Låt maten bli din medicin och medicinen din mat. Självklart spelar det en stor roll hur vi lever och vad vi stoppar i oss. Man kan inte stressa, slarva med maten, äta mat som man sprutat gift på och sedan äta kemikalier i form av läkemedel för varje symtom som dyker upp på grund av dessa osunda vanor. Det bryter ner kroppen mer och mer och ger oss sämre livskvalité. Som sagt så startar ofta hälsoproblemen i mage och tarm, men faktum är att de flesta magproblem vi har idag oftast är ganska lätta att komma tillrätta med – om man bara tar tag i det i tid.

FÖRSTOPPNING

Förstoppning är nog det vanligaste klagomålet när mage och tarm krånglar. Här har kosten och livsstilen en stor betydelse. Stress stannar av många funktioner i kroppen och går före matsmältningen. Äter man mycket vetemjöl så packas det i tarmarna. Socker leder till en ohälsosam tarmflora.

En annan viktig del i mångas problem med trög mage är brist på saltsyra. Har man inte tillräckligt med saltsyra i magsäcken kan man inte smälta maten ordentligt. Då packas den osmält i tarmen och kan bli väldigt trögt att bli av med. Brist på saltsyra kan också ge näringsbrister i kroppen då man inte kan smälta maten tillräckligt för att kunna ta upp de fina näringsämnen den (förhoppningsvis) innehåller.

Citronvatten som många hävdar ska vara hälsosamt och främja matsmältningen har oftast helt motsatt effekt. Citron har en basbildande effekt och hämmar saltsyraproduktionen i magen. Så kallad ballongmage beror oftast på saltsyrabrist, inte sällan i kombination med överväxt av Candida.

Många med förstoppning och saltsyrabrist har en dåligt fungerande sköldkörtel. När sköldkörteln inte fungerar producerar man inte saltsyra ordentligt, man kan bli extremt trött och få depressioner mm. Om tarmen inte fungerar som den ska kan man också få problem med att den börjar läcka gifter ut i blodet. OxyColon är väldigt effektiv mot förstoppning och tarmrening.

DIARRÉ

Kan vara en följd av förstoppning, man får omväxlande diarré och förstoppning. En orsak kan vara att kroppen inte kan smälta maten så den väljer att bara släppa den rakt ut. En annan kan vara att man får förstoppningsdiarré. Det händer när lösare avföring tar sig förbi den hårt packade avföringen man har i tarmarna vid förstoppning.

Långsamma ämnesomsättare får ofta förstoppning på grund av saltsyrabrist och snabba ämnesomsättare lättare diarré på grund av enzymbrist. Båda är olika uttryck för att kroppen inte kan smälta maten på ett korrekt sätt. De som är snabba i ämnesomsättningen är de som kan ha nytta av att dricka citronvatten. Om man har saltsyraöverskott är citronvatten ofta lika effektivt som syraneutraliserande läkemedel. Vid diarré ta 1 OxyColon per dag .

KOPPAR KAN GE DIARRÈ

Förgiftning av till exempel koppar är vanligt vid diarréer, inte minst vid diagnosen Ulcerös Kolit. Man kan ovetandes ha kopparledningar som läcker i dricksvattnet hemma, man kan ha en kopparspiral som avger mängder med koppar som tas upp i kroppen.

Har man problem med Candida i kroppen så ökar det kopparnivåerna biokemiskt i kroppen. Candida behöver järn för sin tillväxt. Effekten i kroppen blir då att järnet går ner och koppar går upp. När järnet försvinner kan vi inte syresätta oss på ett korrekt sätt vilket gynnar Candida då den är anaerob vilket betyder att den lever i en syrefattig miljö.

IBS

IBS är en diagnos som man ofta får om man har ovanstående problem med tarmen. Som beskrivits ovan så ger en osund tarm besvär i hela kroppen. Vid IBS är det vanligt att man har problem med Candidaöverväxt. Detta ställer inte bara till problem i tarmen utan hela kroppen både fysiskt och psykiskt. Vanliga symtom på Candidaöverväxt är: gasbildning, speciellt efter intag av socker och vetemjöl, kramp i magen och akut diarré, smärta i magen efter måltid mm.

LÄCKANDE TARM

Tarmen ska vara ett naturligt skydd mot gifter och andra skadliga ämnen vi får i oss. Stress, läkemedel, skräpmat osv. kan göra att tarmens barriär mot blodet blir sämre och att skadliga ämnen kommer ut i blodbanan. Detta kan få förödande konsekvenser för vår hälsa. Detta uppmärksammas mer och mer i forskarvärlden. Autoimmuna sjukdomar till exempel orsakas ofta av en läckande tarm. 

CANDIDA – är ett kapitel för sig som du hittar här!

Hårmineralanalys Starpaket

 

En hårmineralanalys visar om du är snabb eller långsam i ämnesomsättningen. Det är avgörande för att veta om du saknar saltsyra eller enzymer i matsmältningen. Du får också ett skräddarsytt kosttillskottsprogram med exakt vilka näringsämnen din kropp saknar varje dag för att fungera normalt. Även kostråd ingår så du vet vilken kost du mår bäst av.

Om man har problem med magen är det bra att börja med OxyColon. Den renar ur tarmen och syresätter samtidigt. Svavel (MSM) syresätter och eliminerar toxiska ämnen som bla. Candida släpper i tarmen.