Varför blir vi sjuka? Del 1

Svaret finns i våra celler
Del 2

Vår kropp består av celler som förökar sig, tar emot information och sköter sin egen ämnesomsättning. Alla celler fungerar på ett likartat sätt men är specialiserade på en egen uppgift. Tillsammans med andra celler bygger de upp vävnader som till exempel muskler och ben. Dessa vävnader bildar organen i vår kropp. Detta är vad kroppen består av, ca 100 000 miljarder celler. Cellerna består till ca. 80% av vatten resten är näring och vårt DNA. Cellerna kan se lite olika ut berorende på funktion men i grunden fungerar alla celler i kroppen på samma sätt.

Runt cellen finns en cellvägg eller membran som fungerar som ett genomsläppligt filter. I tunntarmen tex. är membranet veckat vilket gör ytan större så den kan ta upp mer näring. I cellmembranet finns också receptorer eller mottagare som består av proteiner vilka kan binda till sig andra ämnen som tex. hormoner. Dessa kallas signalsubstanser och förser cellen med viktig information som kan påverka cellens olika funktioner. Signalsubstanserna passar bara vissa receptorer, detta kan liknas vid en nyckel som bara passar i sitt lås.

MITOKONDRIERNA KROPPENS KRAFTVERK

I cytoplasman finns mitokondrierna som bildar energirika kemiska ämnen av näring vi får i oss via maten. Det huvudsakliga ämnet kallas ATP. När detta bryts ned i kroppens celler bildas energi till olika processer i kroppen. Muskler och levern till exempel har en hög energiförbrukning och dess celler kan ha flera hundra mitokondrier. Ribosomer sätter ihop proteiner av aminosyror vi får i oss genom den mat vi äter. Cellen har också ett transportsystem som transporterar ämnen bildade i cellen genom cellmembranet till utsidan av cellen. Lysosomer städar och håller rent från främmande ämnen som till exempel bakterier.

CELLENS ÄMNESOMSÄTTNING

Cellerna får näring och syre från vävnadsvätskan som omger cellerna i kroppen. Näringen bryts ned med hjälp av enzymer. Med hjälp av andra enzymer byggs nya ämnen kroppen behöver. När kroppen bryter ned ämnen bildas energi som bland annat används för att hålla kroppstemperaturen. Blir det energi över kan den lagras i form av energirika ämnen som kan användas då kroppen behöver extra energi. Om kroppen inte får tillräckligt med näringsämnen blir den tvungen att bryta ned proteiner i till exempel muskler för att få energi. För att cellens ämnesomsättning ska fungera måste det finnas syre. Finns det inte tillräckligt med syre hindras mitokondriernas normala arbete.

KROPPEN STYRS AV HORMONER

Celler bildar körtlar som producerar hormoner eller signalsubstanser som med blodets hjälp transporteras ut i hela kroppen. Hormonerna är specialiserade och fungerar endast på de celler de är avsedda för. Endokrina organ kallar vi de hormonproducerande körtlarna i kroppen. Den största hormonbildande körteln i kroppen är sköldkörteln. Sköldkörteln är en mycket viktig hormonproducent som släpper sina hormoner i blodet. Hormon från hypofysen reglerar hur mycket hormon sköldkörteln behöver tillföra blodet. Bland annat bildar sköldkörteln hormonet kalcitonin som reglerar kalciumomsättningen i kroppen. På baksidan av sköldkörteln ligger fyra små bisköldkörtlar som bildar parathormon som reglerar kalcium och fosforhalten i kroppen. Allt styrs av hormoner som bildas i cellen av det vi får i oss med maten vi äter.

KEMIKALIER ISTÄLLET FÖR NÄRING

Vi består av celler som får oss att fungera genom att använda näring och syre. De ämnen cellerna producerar styr alla funktioner i kroppen. I dag är de flesta medvetna om att vi inte längre får i oss tillräckligt med näring genom maten vi äter och det säljs kosttillskott för miljarder årligen. Som det ser ut idag är det nästan konstigare att kroppen fungerar än att den inte gör det. Kroppen är helt fantastisk men den kan inte klara hur mycket som helst. Idag får vi i oss mängder med främmande ämnen som är skadliga för kroppen. Dessa ämnen finns överallt i luften, i vattnet och i det som de flesta av oss väljer att stoppa i sig. För att kroppen ska kunna göra sig av med alla dessa främmande ämnen krävs en större omsättning av näring och syre i cellerna.

STÖRRE BEHOV MEN SÄMRE TILLGÅNG

Ju sämre vår miljö blir av föroreningar desto större blir vårt behov av näring och syre. Samtidigt som föroreningarna ökar sjunker hela tiden tillgången på näring och syre. Det är här vi får problem med vår hälsa. Om cellerna ska producera signalsubstanser och bara har tillgång på en del av den näring den behöver kan den naturligtvis inte bilda den korrekta substansen. Vilka celler som blir mest drabbade beror på vilka brister man har. Därför kan man också få symtom var som helst i kroppen.

Fattas det näringsämnen när bukspottkörteln ska producera sina hormoner får du problem med blodsockret. Fattas det näringsämnen i sköldkörteln rubbas bland annat kalciumomsättningen vilket kan ge fibromyalgi till exempel. Fattas det näring i signalsubstanser som styr våra känslor får vi problem med psyket. Som ni ser kan näringsbrister ge symtom var som helst i kroppen beroende på vilka specifika näringsbrister man har.

ÖVERSKOTT GER OCKSÅ PROBLEM

Många har också överskott på vissa näringsämnen. Vanligt är till exempel att man har kopparledningar som luckras upp och ger alldeles för mycket koppar i dricksvattnet. För mycket koppar påverkar bland annat psyket och kan göra att man blir labil och gråtmild. Många med ulcerös colit har för mycket koppar som irriterar tarmen.

Genom att äta kosttillskott när man inte vet vad man behöver kan man skapa ännu större obalanser. Idag är det väldigt vanligt att man får problem med sköldkörteln på grund av att gifter lagras där. Kroppen kan då börja ta upp för mycket kalcium som går ut fel i kroppen. Detta kan ge symtom som smärtor i muskler och leder, depression, förstoppning och trötthet. Tar man då ett kalciumtillskott blir situationen bara värre.

HÅRMINERALANALYSEN GENIALISK

Biokemisten David Watts har forskat under många år om näringens betydelse för hälsan. Han har utvecklat metoden högklassiga hårmineralanalyser som idag används av läkare och terapeuter över hela världen. Det är fantastiskt att man kan få reda på exakt vilka ämnen en person har brist eller överskott på och dessutom få ett skräddarsytt kosttillskottsprogram för just den individens unika behov. Cellerna börjar naturligtvis direkt arbeta när de får tillgång till de näringsämnen det varit brist på.