Jag har länge känt obehag över djurhanteringen och ätit mindre och mindre kött. En period åt jag helt vegetariskt. Men är man långsam i sin ämnesomsättning är det svårt att leva helt vegetariskt, eftersom det saktar ned vår ämnesomsättning om vi inte får i oss tillräckligt med bra protein.

Protein behöver man bland annat för dess innehåll av svavel som är väldigt viktigt att ha tillräckligt av för de flesta funktioner i kroppen. Svavel ingår i varenda cell, vilka alla blir lidande om det inte finns tillräckligt. Dessutom ökar svavelbehovet i takt med miljögifterna, då det är en viktig del för att avgiftningsprocessen i kroppen ska fungera. Svavel är också viktigt för att vi ska kunna syresätta oss ordentligt.

Även om jag tar svavel extra varje dag kände att jag behövde kött för att hålla igång kroppen och må bra. Men jag hade nu högre krav för att återinföra kött i min kosthållning igen. Ekologiskt är självklart för mig och det har jag köpt under lång tid. Jag kände att jag också måste veta att djuren haft det bra och behandlats väl. För mig är det optimalt med ekologiskt kött från gräsbetande djur. Djur som inte drivs med kraftfoder utan endast äter naturligt gräs och örter och får växa i sin egen takt.

 
GRÄSUPPFÖTT BÄTTRE FÖR ALLA
Att äta gräsuppfödda djur är inte bara en fördel för djuret utan även för oss. Köttet blir både nyttigare och godare. Man får en mycket bättre balans mellan omega-3 och omega-6, vilket bland annat är viktigt för immunförsvaret. Jag hittade Gröna Gårdar på nätet där man kunde beställa och få levererat till ett utlämningsställe. De samarbetar med uppfödare runt omkring och har krav på helat kedjan i djurens liv. De använder ett slakteri där de har hårda regler på att djuren inte får lida eller bli stressade.

I Skövde har vi en delikatessbutik som heter Läckerbiten som utlämningsställe. Det finns utlämningsställen på många orter så titta på deras hemsida om du är intresserad av att köpa Gröna Gårdars kött.

 

Ekologiskt hängmörat kött med ordentlig märkning

 

Idag äter jag vegetariskt ca 4-5 dagar i veckan och de andra dagarna äter jag kött från Gröna Gårdar. Många säger att det blir för dyrt att köpa så fint kött. Men om man äter mycket kött och väljer att köpa ett sundare kött och välja vegetariskt ett par dagar i veckan så behöver det inte bli dyrare. De har inte bara nötkött utan även kyckling och lamm.

 

HA MATEN KLAR NÄR DU KOMMER HEM

Man kan ha en Croc Pot, en gryta som kokar köttet långsamt under många timmar. Det blir underbart gott i den. Har man en Croc Pot kan man förbereda maten dagen innan. Man kan koka både kött, grönsaker och potatis samtidigt till en härlig gryta. Finns massor med recept på nätet. På morgonen innan man går till jobbet sätter man på sin Croc Pot och så är maten klar när man kommer hem. Det sköter sig helt själv. Särskilt när det börjar bli höst är det så gott med en köttgryta eller soppa som kokat länge.

 

Helénes Croc Pot lagar maten medans du gör annat.

 

Min Croc Pot är helt suverän. Jag kan bryna maten i den på spisen, ställa in den i kylskåpet över natten med allt jag vill koka med och sedan ta ut den och sätta på den på morgonen. Sen kan jag vara borta större delen av dagen och så är allt klart när jag kommer hem. Så lyxigt. När jag gör ett långkok på nötkött vill jag gärna ha ett glas rött vin, helst Naturvin. Men det får bli ett annat inlägg.

 

Hoppas ni alla har det bra! / Heléne

 

Pin It on Pinterest

Share This