Långvarig stress är en riskfaktor för hjärtinfarkt. Forskare har mätt stresshormonet kortisol hos personer som fått hjärtinfarkt, och de som inte fått det. Professor Tomas Faresjö säger: Vi behöver ta folks stress på allvar. En studie från Linköpings universitet visar att personer som drabbats av en hjärtinfarkt hade kraftigt ökade värden av stresshormonet kortisol månaderna innan infarkten.

– Vi ser skillander i nivåerna av stresshormonet kortisol i hår mellan personer som fått hjärtinfarkt och de som inte fått det. Det signalerar att det här är en ny riskmarkör för hjärtinfarkt, säger professor Tomas Faresjö vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet, som har lett studien.

 

Långtidsstress mäts i hår

Forskargruppen bakom den nya studien har vidareutvecklat en biomarkör där man mäter stresshormonet kortisol i människors hår, ungefär som årsringarna på ett träd. Detta innebär att man kan studera stressvärden månader bakåt i tiden. Analysen används än så länge bara i forskning.

– Det är förvånande att den här biomarkören för långtidsstress verkar vara så stark även i jämförelse med vedertagna kardiovaskulära riskfaktorer, säger Tomas Faresjö.

 

Hårmineralanalys visar stress

Trace Elements med chefsforskaren Dr David Watts i spetsen har forskat på detta i många år. En hårmineralanalys visar tydligt om en person är stressad. På samma sätt som forskarna i studien tar man ca 2 cm av håret som visar statusen i kroppen 6-8 veckor tillbaka. Håranalysen visar höga natrium- och kaliumstaplar vid stress. Detta regleras av binjurarna som jobbar övertid vid stresspåslag.

 

Stress kan vara både fysisk och psykisk

Det är inte alltid man är medveten om att man är stressad. Man kan tex. ha inflammatoriska tillstånd på grund av miljögifter som stressar kroppen. Stress förbrukar väldigt mycket näring. Näring som kroppen behöver i andra biokemiska funktioner, vilka då blir lidande. När vi inte har tillräckligt med näring för alla biokemiska processer fungerar vi inte optimalt. Dessa obalanser bör alltid rättas till.

 

Män oftast i riskzonen

Under de snart 25 år som jag varit specialiserad på Trace Elements hårmineralanalys har jag försökt förmedla denna information. Därför blev jag glatt överaskad att även skolmedicinen börjat upptäcka detta. En metod som funnits i alternativmedicinen under många år. Män är oftast snabba i sin ämnesomsättning (sympatisk dominans) vilket lättare ger stresspåslag. Det ger också mer energi i kroppen. Om man har energi och är pigg märker man kanske inte att man är stressad. Man bara kör på. Om man då får en hjärtinfarkt verkar den komma som en blixt från en klar himmel.

 

Män får sällan symtom

Kvinnor är oftast långsamma i sin ämnesomsättning (parasympatisk dominans). Långsamma ämnesomsättare får mer symtom som tex. sköldkörtelproblem, fibromyalgi, trötthet mm. Man är då mer benägen att söka hjälp för sina symtom och på så sätt komma i bättre balans. En snabb ämnesomsättare får ofta inte den möjligheten på samma sätt, vilket kan leda till en hjärtinfarkt utan förvarning. Med det sagt så finns det många kvinnor som är snabba i ämnesomsättningen och fler och fler män som är långsamma. Att män blir mer långsamma beror till stor del på ökade miljögifter som lagras i kroppen på grund av näringsbrister.

 

Hårprov ger mycket information

En hårmineralanalys säger mycket om hur din kropp fungerar. Vilken ämnesomsättning du har och hur din sköldkörtel och dina binjurar fungerar. Inte nog med det du får också ett komplett åtgärdsprogram. Ett skräddarsytt kosttillskottsprogram exakt uträknat efter just dina behov. En mycket prisvärd analys som kan bespara dig framtida problem med din hälsa.

 

 

Läs mer om hårmineralanalys här

Här kan du läsa forskarartikeln

 

Allt gott! / Heléne