Jag har fått mycket frågor efter mitt tidigare inlägg om sköldkörteln och D-vitamin. Därför tänkte jag förklara lite närmare här hur jag ser på det.

Alla behöver D-vitamin

Jag anser att alla borde ta D-vitamin, åtminstone på vinterhalvåret. MEN om man går på hårmineralanalysen, ska man inte ta D-vitamin om man har en tendens till långsam sköldkörtel. Hårmineralanalysen fokuserar på att avgifta och balansera kroppen näringsmässigt. Under de 2-3 månader man äter de rekommenderade kosttillskotten i håranalysen ska man inte lägga till eller dra ifrån vitaminer eller mineral. Man följer strikt de rekommendationer man fått. Detta för att få avsedd effekt av balanseringen. Det betyder inte att man inte har brist på D-vitamin, man fokuserar på det som är viktigast att balansera. Då kalcium, D-vitamin och B12 är antagonister till sköldkörteln undviks dessa under balanseringen enligt hårmineralanalysen. Vid långsam sköldkörtel (Hypotyreos) får man problem med kalciumomsättningen vilket förvärras av D-vitamin. För dig som är snabb i ämnesomsättningen rekommenderas du D-vitamin (Kalcium) i analysen om du behöver det. Därav ska du inte heller ta extra D-vitamin under balanseringen.

NÄR SKA JAG TA D-VITAMIN?

Om du inte har en pågående balansering enligt hårmineralanalysen tar du D-vitamin varje dag. För dig som går på balansering tar du D-vitamin under uppehållet mellan håranalyserna när du tar Näringskällans Multikombo. Man kan ta D-vitamin hela året, eller med uppehåll maj-augusti. Det är väldigt svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten. Speciellt om man undviker fet fisk och mejeriprodukter. Själv tar jag D-vitamin fram till maj och börjar igen i september. Då jag spelar golf 3-4 gånger i veckan får jag mycket sol under flera timmar. Jag använder inte solskyddsfaktor som förhindrar bildandet av D-vitamin i huden. Jag börjar gradvis att ta av mig och solar inte så att jag bränner mig. Kroppen reglerar själv, så man kan inte få för höga halter av D-vitamin genom solen. Om du inte vistas ute mycket i solen med bar hud kan du ta D-vitamin tillskott hela året.

Varför ska jag ta D-vitamin?

Under de senaste 10 åren har man upptäckt mycket om vad D-vitamin gör i kroppen. D-receptorer finns i nästan alla celler i kroppen och spelar en viktig roll i celldelning, celldifferentiering, immunförsvaret och andra centrala kroppsfunktioner. Studier har visat att D-vitamin kan minska antikroppar mot tex. sköldkörteln. (D3-vitamin i minst 3 månader) Muskelfunktionen är beroende av tillräckligt med D-vitamin. Brist kan resultera i muskelsvaghet och värk. D-vitaminbrist ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan reglera blodtrycket och påverka inflammation, blodkärl och hjärtmuskeln. D-vitaminbrist kan orsaka trötthet, utmattning, koncentrationssvårigheter, depression och nedstämdhet. D-vitamin medverkar i 100-tals funktioner i kroppen. Enligt Livsmedelsverket är D-vitamin det vitamin som är störst risk att få brist på.

Vilken D-vitamin är bäst?

D-vitaminet man får från solen är D3-vitamin. K2-Vitamin hjälper bla. till med att få ur kalcium ur kärlen och in i skelett och tänder. Detta hjälper mot benskörhet och hjärt- kärlsjukdom. För att ta upp D-vitamin behövs fett. Så dessa bör finnas i det kosttillskott man väljer med D-vitamin. Jag har valt denna:

Alpha Plus D3-vitamin innehåller 3000 IE D3 – 60 µg K2-vitamin i MCT-olja. Dessutom innehåller den naturlig astaxantin – en av våra kraftfullaste antioxidanter. Räcker hela 6 månader!

En rekommendation om du inte går på hårmineralanalysen är att kombinera D-vitamin med Näringskällans Multikombo. Då säkerställer du även att du får i dig dagsbehovet av många andra vitaminer och mineral kroppen behöver varje dag.

Här hittar du D-vitamin.

Här hittar du Näringskällans Multikombo

Allt gott/

Heléne