Brist på natrium är vanligt bland hälsosamma personer som lagar sin mat från grunden. Detta kan ge många olika symtom som tex trötthet, yrsel, huvudvärk, svimning och illamående.

Viktigt att ha koll på sitt saltintag

Jag brukar lära mig den hårda vägen, så även om natriumbrist. Ibland känns det som om jag råkar ut för saker för att få insikter som kan hjälpa andra. Hela Näringskällan bygger ju på mina egna erfarenheter Det var många år sedan jag var sjuk. Idag lever jag ett aktivt liv, lite för aktivt ibland… En natt vaknade jag på badrumsgolvet och undrade varför i hela friden jag lagt mig där. Det visade sig att jag förlorat medvetandet när jag var uppe på toaletten.

Vid denna perioden styrketränade jag ganska tungt på gymmet och hade precis upptäck golf. Jag var ute 5-6 timmar på golfbanan flera gånger i veckan. Jag har sunda kostvanor och ser till att jag får i mig tillräckligt med vätska. Så det tog ett tag innan jag förstod att jag var uttorkad, inte av för lite vätska utan för lite salt. Utan salt kan inte vävnaderna ta upp vätska och bibehålla den.

Skrämmande litet saltintag

Jag tuppade bara av en gång men gick på gränsen, tills jag kom på att det var natriumbrist. Vi påminns ju ofta om hur farligt saltet är och att man ska dra ned på det. Faktum är att det ofta är precis tvärtom, att många behöver öka sitt intag av natrium. De som äter traditionell mat med mycket halvfabrikat får ofta i sig för mycket salt. Däremot om man inte äter halvfabrikat och lagar all mat själv blir det svårare att få i sig tillräckligt med salt. Jag laddade ner en app som heter Lifesum och började logga mina måltider. Rekommendationen från Livsmedelsverket är att man inte bör få i sig mer än 2,4 g natrium per dag. Något som av många anses vara för lite. När jag loggade mitt intag av natrium fick jag i mig ca 500-600 mg per dag. Inte konstigt att kroppen reagerade som den gjorde.

Ta kontroll över ditt saltintag

Jag rekommenderar alla att logga sina måltider ett tag med hjälp av en app, oavsett hur man äter. Med för lite eller för mycket natrium kan vi få en massa symtom som vi lider av i onödan.

Det första symtomet på saltbrist är att man känner sig trött och svag. Hjärndimma och dåligt fokus kan också bero på saltbrist. Alla celler påverkas av saltbrist så det kan ge många olika symtom som torr hud, humörsvängningar, dålig uthållighet, matsmältningsproblem mm.

Långsamma ämnesomsättare (Visas i Hårmineralanalys) har ofta saltbrist. Salt behövs för produktion av saltsyra i magsäcken. Saltsyra är nödvändigt för att smälta maten så vi kan tillgodogöra oss näringsämnen i kosten. Saltsyra dödar också patogener. Salt är viktigt för hjärtat. Utan tillräckligt med salt kan hjärtat inte pumpa ordentligt, vilket gör att man inte får tillräckligt med syre och näring till cellerna.

Använd helst havssalt

Jag använder Redmonds Real Salt. Det är salt från USA som kommer från en gruva där det en gång var havsbotten. Det innehåller många olika mineraler förutom saltet. Det har aldrig varit exponerat för föroreningar och är helt oprocessat. Man kan också använda Himalayasalt eller Celtic salt. Jag gillar ekologisk buljong som innehåller en hel del salt. Kalium är också viktigt att ha koll på. Det samarbetar nära med natrium. Både natrium och kalium mäts i hårmineralanalys.

Allt gott!

Heléne