Många har idag övervikt som de har svårt att bli av med. Även om man äter mindre och rör sig ordentligt händer det inget på vågen. Det finns flera orsaker till detta som jag tänkte ta upp här.

Åtgärda näringsbrister

Den vanligaste orsaken till att kroppen inte vill släppa på fettet är näringsbrist. Vi är ständigt utsatta för miljögifter och tungmetaller som kroppen har svårt att göra sig av med. De gifter vi får i oss kan kroppen inte bara köra ut ur systemet. Det är en biokemisk process där näring måste finnas i tillräcklig mängd för att binda gifterna så att de kan lämna systemet. Om denna näring inte finns kan kroppen inte få ut gifterna. Kroppen väljer då att lagra in gifterna så de inte åker runt i systemet. I första hand lagras gifter i fettvävnaden. Då kroppen lagrar gifter på grund av näringsbrist vill den inte släppa på fettet förrän den märker att näring för avgiftning finns i tillräcklig mängd. Så det första man bör göra innan viktnedgång är att se till så kroppen har tillräckligt med näring.

Individuellt anpassad näring

Det viktigaste är att tillföra personligt anpassad näring för att få igång avgiftningen i kroppen när man bränner fett. De gifter man lagrar upp är de gifter man saknar näring för att binda. Då kan man inte ta ett allmänt kosttillskott och tro att det ska fungera. Om en person lagrar tex. kvicksilver så behövs i första hand zink, selen svavel och järn för att få igång avgiftningen. En annan kanske har lagrat uran och har då behov av helt andra ämnen för att binda detta. När kroppen märker att det finns just de ämnen den behöver för att avgifta kommer den själv att börja släppa på fettet och frigöra gifterna så de kan lämna systemet. Detta underlättar betydligt för viktnedgång. Om man bränner fett utan att ha tillgodosett näringen kommer gifterna som frigörs att lagras in i organen istället, där de gör mer skada. Kvicksilver tex. lagras ofta in i sköldkörteln och är en vanlig orsak till att den inte funderar som den ska. Detta är också en orsak till övervikt.

Periodisk fasta – 16:8

När man säkerställt sitt näringsbehov är det dags att börja bränna fett och gå ned i vikt. Vill man gå ner i vikt måste man ligga på ett kaloriunderskott. Jag är helt emot dieter man kör som en snabbfix. Det fungerar inte i längden. Man måste hitta en hållbar livsstil och kosthållning. Det troligen sundaste och mest hållbara sätt att gå ned i vikt är genom periodisk fasta. En mycket enkel metod som är väldigt effektiv, inte bara för viktnedgång utan även för hälsan. Man hoppar helt enkelt bara över frukosten. Man slutar äta klockan 8 på kvällen och äter inte förrän klockan 12 nästa dag. Det är inte svårt då kroppen snart vänjer sig vid detta samt att man sover bort många av dessa timmar. Under fastan dricker du mycket rent vatten, det går också bra att dricka kaffe och/eller te. Inget annat som socker eller mjölk i. Under de 8 timmar du äter mellan 12-20, ser du till att få i dig hälsosam ekologisk mat. Proteiner, fett och kolhydrater. Mycket grönsaker i alla färger, frukt och bär, nötter och fröer. Kött, fisk och ägg om du äter det.

Styrketräning

Att vilja gå ner i vikt ska inte bara vara för utseendet, utan framförallt för hälsan. Styrketräning är ett annat effektivt sätt att bränna fett. Det ger dig muskler som höjer din förbränning, gör dig smartare, snyggare, sänker blodtryck och stabiliserar blodsocker, hjälper mot benskörhet och depression mm. 2-3 gånger i veckan är det lagom att köra styrketräning. Varva med promenader under veckan så du kommer ut i friska luften. Här är det samma som med näring – individanpassat. Om du är helt frisk och det bara är latmasken som håller dig i dålig form är det bara att köra igång. Ta gärna hjälp av en PT – Personlig Tränare så får du ett program att köra som är anpassat efter just dina förutsättningar. Man kan också börja hemma och jobba med några vikter samt sin egen kroppsvikt.

Ta eget ansvar för din hälsa

Den enda som är ansvarig för din hälsa är du själv. Du väljer vilken väg du vill gå. Jag har insett att jag har väldigt mycket kontroll själv över min hälsa och framtid. Vi lever allt längre, men vad är det för vits med det om man ska lida de sista 20-30 åren av sitt liv? Beroende av mediciner och dess biverkningar? Personligen har jag gett mig själv ett löfte – att vara i mitt livs form när jag fyller 60 nästa år. Det är så här jag jobbar på det. Ger min kropp den näring den behöver, 16:8 för de hälsofördelar periodisk fasta ger, styrketräning som gör mig snyggare, friskare och ger mig självförtroende och mental styrka. Det är aldrig för sent att ändra livsstil och göra mer hälsosamma val. Man börjar där man är, ett steg i taget. Problemet är att vi ofta har för bråttom och vill se resultat direkt. Som sagt så finns det inga snabbfixar. Det är det du gör varje dag som får resultat. Det gäller att hitta motivationen. Gör du det kommer du igång och blir ännu mer motiverad ju mer du håller på. Om du har hälsoproblem som diabetes hör med din läkare innan du börjar om du är osäker.

Tips för att starta din viktnedgång

För att få ett personligt kosttillskottsprogram och vilken kost du bör äta mer eller mindre av gör du en hårmineralanalys. Jag rekommenderar att du börjar med Hårmineralanalys Startpaket. Då kommer du balansera tarmen innan du börjar tillföra näring. Man börjar med en tarmrening med OxyColon . Den är också bra när man börjar med 16:8 fasta då man kan bli trög i magen i början. OxyColon fixar det, höj bara dosen tills det släpper. En fungerande tarm är oerhört viktig för hälsan – både fysiskt och psykiskt. 80% av vårt serotonin bildas i tarmen och skickas upp till hjärnan. Serotonin har bland annat en antidepressiv effekt. Idag äter mängder av människor antidepressiva preparat i stället för att balansera sin tarmflora. Det förändrar ju inte den underliggande orsaken till depression. Den processen pågår i kroppen tills man rättar till den. Dessutom är en vanlig biverkning av dessa preparat viktuppgång. Om du redan äter antidepressiva och vill sluta så var väldigt försiktig. Du blir beroende av dessa och får abstinens om du slutar för fort. Det betyder oftast inte att det är din psykiska hälsa som är dålig utan på ett läkemedelsberoende. Intressant artikel i ämnet

Kom ihåg att du själv är ansvarig för din hälsa. Lär dig mer om fördelarna med periodisk fasta och styrketräning. Här på sidan hittar du mycket information om kroppens behov av näring och avgiftning. Man känner sig som en helt ny person efter ett tag. Vi som har tur att vakna varje morgon får en ny chans att göra nya val. Välj klokt!

Lycka till / Heléne