Fler och fler väljer att gå över till att äta plantbaserad mat. Detta gör man både för sig själv och för djuren. Här finns många hälsofördelar att hämta.

VARFÖR VÄLJA PLANTBASERAT?

Att äta plantbaserat eller veganskt innebär att man bara äter mat från växtriket och helt utesluter produkter som kommer från djur: kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Det finns idag mycket forskning om hälsofördelar med att gå över mer till denna kost:

Förbättrar kostrelaterade sjukdomar som högt kolesterol och hjärt-kärlsjukdomar, stärker tarmflora och immunförsvar, ökat blodflöde förbättrar syresättning och näringstransport, minskad inflammation för att nämna några.

Det är billigare än traditionell mat, även om du väljer ekologiska råvaror. (Vilket du alltid bör göra) Man får mycket lättare att hålla en stabil hälsosam vikt. Själv har jag har ätit uteslutande plantbaserad mat sedan oktober 2019. Valet kom efter att jag sett: The Game Changers – En dokumentär på Netflix.

UNDERBART GOD MAT

Idag kan jag inte tänka mig att äta något från djurriket. Efter ett tag med plantbaserad mat förfinas smaklökarna och man blir mycket känsligare för smaker. Ett fenomen som vi ser i balanseringar enligt hårmineralanalysen. Ju mer gifter vi får ur systemet desto känsligare blir vi mot gifter i mat och miljö. Kött smakar ju egentligen bara det vi väljer att krydda och salta det med. Man kan ibland känna sig lite obekväm med andra som inte äter plantbaserat, men faktum är att om man dukar ett bord med hälften “vanlig” mat och hälften plantbaserad mat så väljer de allra flesta att äta av den plantbaserade maten.

Den mest frågade frågan är hur man får i sig protein. Det är inga som helst problem att få i sig tillräckligt med protein på en plantbaserad kost. Man ersätter med proteinrika livsmedel som till exempel soja, linser och bönor. Om man saknar kött/kycklingliknande struktur i maten kan man köpa oumph, det är sojabaserat och är väldigt likt kött i konsistensen.

TIPS TILL DIG SOM VILL PROVA ATT ÄTA PLANTBASERAD MAT

Varför inte prova 4 veckor med plantbaserad mat och se vilken skillnad du själv märker? Vi är vad vi äter, är ju ett känt begrepp idag. Det vi väljer att äta är helt avgörande för hur vi mår fysiskt och psykiskt. Att prova med att ändra sin kost är ett bättre alternativ än att bara ta ett kemiskt läkemedel och fortsätta leva som vanligt. Våra symtom beror ju inte på brist på läkemedel…

En riktlinje för plantbaserad kost är att äta lika många delar baljväxter, kolhydrater och grönsaker. Undvik halvfabrikat och välj alltid ekologiska alternativ. Det är viktigt att var och en tar ansvar för sin egen hälsa och läser på så mycket som möjligt. Googla och följ hälsosamma personer i sociala medier som äter plantbaserad mat. Det finns många så kallade skräpveganer som utesluter animaliska produkter men äter mycket socker, vetemjöl och annat ohälsosamt.

Ekologisk plantbaserad varierad kost är näringstät och täcker alla dina behov, förutom B12 som måste tillföras. Personligen tar jag B12 1-2 gånger i veckan. Den jag tar hittar du här!

Jag dricker 1 liter vatten med C-vitamin om dagen för att öka upptaget av järn i kosten. C-vitamin är också bra att tillföra om man har klorerat vatten, det eliminerar kloret omedelbart. C-vitaminpulver hittar du här!

DEN VIKTIGA TARMFLORAN

Den största anledningen till att jag valde att helt gå över till plantbaserad mat var tarmfloran. Jag har läst mycket forskning om tarmflorans betydelse för hälsan. Till och med signalsubstanser som serotonin som är så viktigt för vår psykiska hälsa bildas till största delen i tarmen. Det största klagomålet vid övergång till plantbaserad mat är gaser i magen. Det kan absolut kännas som ett stort problem men faktum är att ju mer gaser du får desto mer gynnas din tarm av den nya kosten. Den kost de flesta väljer att äta är väldigt fattig på näring till våra tarmbakterier. De svälter då och andra som till exempel Candida Albicans börjar få övertaget i tarmen. När vi byter till en plantbaserad fiberrik kost har vi inte tillräckligt med tarmbakterier för att bryta ned all den nyttiga maten, därav en massa gaser. Detta går över efter ett tag när de nyttiga tarmbakterierna växer till sig.

Det som ofta hjälper till vid övergången är att tillföra probiotika som FloraBalans. Då ökar man på de nyttiga tarmbakterierna tills de själva växer på sig. Ta dubbel dos FloraBalans – 2 per dag när du går över till plantbaserad kost. En burk FloraBalans räcker normalt en månad, 14 dagar om du tar 2 per dag.

Jag bjuder på ökningen så du slipper betala extra för den initiala ökningen av FloraBalans. Köp 1 så skickar jag 2 tom 15 Juli månad eller så långt lagret räcker.

FloraBalans hittar du här!

Önskar er alla en underbar sommar!

Heléne