Jag hör ofta mina kunder under genomgången av deras hårmineralanalys hur de går på olika dieter för att bli av med Candida. Det går inte att svälta ut Candida!

 

CANDIDA DIET FÖRVÄRRAR PROBLEMEN

Candida är en jästsvamp som ingår i vår tarmflora. Uppgiften den har i kroppen är att städa bort ämnen som inte är bra för oss. Det kan vara tungmetaller, antibiotika, kemikalier, socker mm. Varför ska man till varje pris försöka döda av något som försöker hjälpa oss?

Jag har gjort samma sak själv när jag inte förstod hur det fungerade. Gick på Candidadiet i ett halvår vilket förvärrade allt för mig. Jag anser att en Candida diet svälter oss själva mest och gör oss ännu svagare. Att vi får en Candidaöverväxt beror ofta på att vi får in gifter och kemikalier i kroppen. För att kunna föra ut dessa gifter måste de kopplas till olika näringsämnen i kroppen. Har vi inte tillräckligt med näring kan inte kroppen göra sig av med gifterna. Den väljer då att lagra upp gifterna i våra celler, till exempel fettceller eller organ som sköldkörteln, där de gör mindre skada än fritt ute i blodet.

Om vi börjar svälta oss själva med en Candida diet så får vi sämre näringsstatus. Ju sämre näringsstatus vi har desto mer gifter lagrar vi upp i kroppen. Ju mer gifter vi har i kroppen desto mer Candida.

 

LÄCKANDE TARM

Eftersom Candida städar gifter i kroppen släpper den också gifter i sin egen ämnesomsättning. När Candida konkurrerar ut andra viktiga tarmbakterier förlorar vi viktig produktion av vitaminer, fettsyror mm vilket förvärrar näringsbristerna i kroppen. Med för lite näring kan kroppen inte reparera sig normalt. Har vi dessutom en dominans av Candida i tarmen som släpper en massa toxiner så börjar tarmen släppa igenom gifterna ut i blodet. Detta kan ge överkänslighet mot mat, dofter osv. Det gör ofta att man äter mindre och mindre vilket ytterligare förvärrar näringsbristerna i kroppen. Till slut tål man nästan ingenting.

Man mår ofta väldigt psykiskt dåligt när man har en Candidaöverväxt. Detta är inte så konstigt med tanke på att 90% av vårt serotonin bildas i tarmen innan det skickas upp till hjärnan. En fungerande tarm är oerhört viktig för både vår fysiska och psykiska hälsa. Tyvärr behöver många med Candidaproblem äta antidepressiva läkemedel då man kan bli så nedgången att man blir självmordsbenägen.

 

BASISK – INTE SUR

En annan myt som man ofta hör är att man ska basa kroppen när man har Candidaproblem. Faktum är att det är precis tvärtom. Jag har jobbat med Candidaproblematik i 20 år, efter att jag själv blivit av med systemisk Candidiasis. De allra flesta med Candida är långsamma ämnesomsättare vilka är alldeles för basiska i kroppen. Man blir rekommenderad produkter som Björkaska tex. vilket förvärrar ytterligare. Av de ca 7000 hårmineralanalyser jag gjort de senaste 20 åren så är ca 80% för basiska i kroppen. Så ska man börja laborera med sitt PH så bör man veta om det ska upp eller ner.

 

FOKUSERA PÅ ORSAKEN INTE SYMTOMEN

Candidaöverväxt är ett symtom på att du har en obalans i kroppen. Rätta till obalansen så går svampen tillbaka av sig själv. Så hur går man tillväga för att få bukt med Candida?

Som vi konstaterat så startar mycket i tarmen så den behöver komma i balans först. Sedan är det viktigt att fylla på med den näring kroppen saknar. Enligt min erfarenhet är det bästa att först få rent i tarmen och få bort en del av Candidaöverväxten och annat slagg som ligger i tarmen. Detta gör man bäst genom att syresätta tarmen – OxyColon. Syret luckrar upp gammalt tarminnehåll som då sköljs ur och det hämmar även Candida som inte gillar syre.

Sedan fyller man på med en kombination av Probiotika och Colostrum som balanserar tarmen och hjälper den att läka – Ekologiskt Colostrum & FloraBalans  När man fått iordning på tarmen fyller man på med den näring kroppen saknar – Hårmineralanalys. När kroppen får näringen den behöver kommer den att köra ut de gifter den tidigare tvingats lagra upp. När gifterna försvinner ur systemet går Candidan tillbaka av sig själv.

Så det hela är egentligen ganska enkelt – ge kroppen vad den behöver så sköter den detta själv.

 

 

Allt gott! / Heléne