Om man vill hålla sig frisk idag är det oerhört viktigt att lära sig att sätta gränser. Vi bestämmer själva vad vi prioriterar, ingen annan.

 

FÖR MYCKET ARBETE

I våras kände jag mig trött och sliten då jag jobbade alldeles för mycket. Jag kände att jag inte orkade med riktigt och att det var mycket annat jag ville göra. Det behövdes en förändring i mitt liv. Min drivkraft har alltid varit att hjälpa människor till bättre hälsa genom de erfarenheter jag samlat på mig genom min egen resa. Det har aldrig varit att tjäna pengar.

Jag har i nästan 20 år nu sedan jag startade Näringskällan gjort mitt bästa för att hjälpa andra till bättre hälsa. Det jag gör fungerar verkligen och hjälper väldigt många. Så många att det nu nästan vuxit mig över huvudet. Att driva ett företag ensam kräver en hel del. Jag har under flera år suttit större delen av dagarna med bokade kunder för att gå igenom deras analyser gratis. Bara det är ett normalt jobb för de flesta. Sedan har jag skött företaget på kvällar och helger. Bokföring, marknadsföring, trycksaker, se till att alla varor och material finns hemma mm. tar tid, och det är bara en del av det som måste göras löpande. Tack och lov så har jag hjälp med packning av varor och kundtjänst. Men jag är ytterst ansvarig för företaget och måste tag tag i saker när de dyker upp. Detta kan bli väldigt stressigt om jag är fullbokad en dag och något dyker upp och jag inte hinner ta tag i det fast det är brådskande. Har en kund bokat en tid så måste jag svara då.

 

FÖRÄNDRA ELLER LÄGGA NED

Som sagt så kände jag i våras att det måste ske en förändring. Jag funderade till och med en period om jag skulle sälja Näringskällan. Men hur skulle jag kunna det? Jag ÄR ju Näringskällan. Alternativet är ju i så fall att lägga ned. Jag insåg att jag behövde hjälp med att reda ut saker och hur jag skulle gå vidare. Den första frågan jag fick var varför jag inte tar betalt för min kunskap och tid. Jag bestämde mig för att ta tag i företaget och göra förändringar som kändes bra för mig. Jag ville få tillbaka glädjen i arbetet igen utan att känna mig sliten och att aldrig riktigt räcka till.

 

NYA TAG

Detta gjorde att jag fick ännu mera jobb, men jag fick tillbaka drivet och satte igång. Jag ville ha en blogg där jag kunde dela med mig av min historia och mina erfarenheter. Göra det jag brinner för, sprida information och hjälpa människor ta ansvar för sin egen hälsa. Började i april att bygga på nya hemsidan, webbutik och blogg. Det tog flera månader innan det var klart. Jag investerade mycket i detta ekonomisk på SEO, plattform mm.

Jobbade med detta tills mitten av augusti innan det var klart. Så det blev ingen semester i år även om jag inte hade bokade kunder under juli månad. Jobbade även fram en folder till hårmineralanalys med extra information som man får med när man köper kosttillskotten och börjar sin mineralbalansering. Jag lyckade även få in ett eget bokningssystem på vår hemsida. När vi lanserade nya sidan gjorde vi lite förändringar samtidigt för att få det mer hanterbart. Jag började ta betalt för genomgången av hårmineralanalysen samt rådgivning för de som ville ha det.

Hårmineralanalysen ger all information man behöver för att påbörja en mineralbalansering. Man får dessutom vår folder med information som upptrappningsschema, vad man kan förvänta sig under balanseringen mm. Vill man ha ytterligare information och hjälp att tolka sin analys får man boka en tid och betala för den.

 

MAN FÅR VAD MAN BETALAR FÖR

Det kan verka självklart att man tar betalt när man jobbar. Vem går till ett jobb och jobbar gratis? Jag! Fram tills alldeles nyss. Och nu får jag kritik för det. Jag ska skämmas för att jag tar betalt för genomgången av analyserna. Vi är oseriösa för att de ska behöva betala för min kunskap. Jag får höra att jag bara tänker på pengar och man till och med klagar på hur jag ser ut. Här går min gräns. Jag behöver inte göra någonting. Jag kan lägga ned idag om jag vill. Men jag väljer att hjälpa dem som tycker att min hjälp är värt någonting.

Köper man en hårmineralanalys så är det den man betalar för. Köper man kosttillskotten rekommenderade i hårmineralanalysen så är det dem man betalar för. Bokar man en tid med mig så är det den tiden man betalar för. Tycker man inte att min tid och kunskap är värt att betala för så struntar man i att beställa tid. Nu är det väldigt få som klagar och de flesta är väldigt tacksamma för den hjälp de får.

Om Näringskällan fortsätter växa som den gör så kommer jag behöva utbilda någon som kan hjälpa till med genomgångarna. Ska den också jobba gratis? Nej, jag sätter gränsen för hur jag jobbar, ingen annan. Antingen köper man det eller så finns det andra duktiga terapeuter att vända sig till.

Tack till alla er kunder som är så tacksamma och förstår värdet i vad vi försöker göra på Näringskällan. Det är ni som ger oss kraft och motivation att fortsätta jobba. Senast i dag hade jag en kund som tackade tre gånger under samtalet. Hon hade fått resultat med hårmineralanalysen som de inte ens lyckats med med mediciner i sjukvården. Läkarna frågade vad hon gjort och förstod inte hur det gått till. Jag blir så glad när jag gör skillnad i någon annans liv. Jag vet vad det vill säga att inte få hjälp när man är både fattig och sjuk. Därför måste vi alla inse våra begränsningar och sätta gränser om vi vill hålla oss friska. Om jag inte sätter gränser och blir sjuk igen kan jag inte hjälpa någon. Oavsett om de betalar eller inte.

 

Ha det bra! /Heléne