Visste du att nästan all kanel som säljs i Sverige inte är riktig kanel? Det som säljs som kanel är en falsk variant som kan ge dig leverskador.

 

KUMARIN

Det som säljs som Kanel i svenska butiker är Kassiakanel. Denna falska kanel är mer lättodlad och billigare att framställa än riktig kanel. Den äkta kanelen heter Cinnamomun verum eller Cinnamomun zeylanicum, kallas även Ceylonkanel. Den falska varianten kassiakanel innehåller höga doser av kumarin som är giftigt för vår lever. Trots detta finns ingen varningstext på förpackningarna och det får säljas som kanel. Men Livsmedelsverket avråder från stort intag av kanel. Var uppmärksam på att även ekologisk kanel kan vara kassiakanel.

 

MARKNADSFÖRS SOM HÄLSOMEDEL

Kanel har forskarna sagt är lika bra som medicin för att sänka halten av socker i blodet hos diabetiker. Det finns flera hälsopåståenden om kanel som fått människor att öka på intaget. Detta utan att vara medvetna om hälsoriskerna då det mesta som säljs i Sverige inte är riktig kanel. Många människor blir hälsomedvetna först efter att de fått problem med hälsan. Om man har sämre hälsa och kanske äter mediciner kan man dessutom vara mycket känsligare för leverpåverkan av kassiakanel.

 

MAN FÖRSÖKER MEN BLIR ÄNDÅ LURAD

Vi är många som verkligen går in för att leva så hälsosamt som möjligt. Man köper ekologisk nyttig mat, tror man. Det värsta med alla gifter vi får i oss idag är att vi inte är medvetna om när vi får i oss dem. Hur kan man sälja, i synnerhet ekologiska, produkter och låtsas att de är äkta vara när man vet att det är en billig variant som kan ge kunden leverskador? Och våra tillsynsmyndigheter som går med på detta?

Som tur är så finns det seriösa företag som säljer ekologisk äkta Ceylonkanel så man kan fortsätta njuta av denna välsmakande krydda.

 

Varma hälsningar, Heléne