Under hela min uppväxt hade jag väldigt svårt för att vara ute i solen. Jag fick soleksem med blåsor på huden. Idag har jag inga problem med detta, men undviker ändå att vara för mycket i solen. Huden åldras mycket fortare om vi solar mycket.

Malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, är den cancern som ökar mest i Sverige. Mellan 2005 och 2015 har fallen fördubblats och väntas öka årligen med sex procent. Läkarna vet inte riktigt vad detta beror på och många ger rådet att använda solskyddskrämer. Det finns inga vetenskapliga belägg för att solskyddskrämer skulle hjälpa mot Malignt melanom.

Själv är jag väldigt undrande till om det verkligen är solen som står för denna dramatiska ökning av Malignt melanom. Om man smörjer in sig med krämer innehållande mängder med kemikalier och sedan låter solen bränna in detta i huden, undrar jag om det verkligen är solen som orsakar denna form av cancer? Det finns också cancerforskare som hävdar att solskyddskrämer ökar risken för Malignt melanom.

BALANS OCH SUNT FÖRNUFT

Jag försöker undvika allt som gör att jag åldras i förtid och kan göra att jag blir allvarligt sjuk. Man får använda sunt förnuft helt enkelt. Självklart kan vi vara ute i solen. Men vi behöver vänja oss gradvis. Om du bränner dig i solen har du varit i den för länge. Det är kroppens sätt att tala om att du bör hålla dig i skuggan. Om du istället smörjer dig med krämer och missar dessa signaler ökar risken för att du blir sjuk.

En del struntar fullständigt i detta och fortsätter smörja sig och pressa i solen för att de tycker de är snyggare när de är bruna. Andra går inte ut i solen överhuvudtaget. Men här som i allt annat handlar det om balans. Vi behöver solljus för att må bra. Om vi går ut sommartid en kvart på dagen och exponerar ansikte och armar bildas dagsbehovet av D-vitamin i kroppen. Längre tid tar det inte för en person med ljus hy.

Så var rädd om dig och njut av sommaren. Öka tiden i solen gradvis och se till att inte bli bränd.

Lev väl! / Heléne